The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

FILMPROGRAMMA

Looking for the English program? Click here.

Niemand had kunnen voorspellen dat de wereld dit jaar zó op zijn kop zou staan. Dit roept ongetwijfeld vragen op: is dit het moment waarop we de grote verandering kunnen maken die het klimaat nodig heeft? Wie is verantwoordelijk voor de toekomst? Hoe ziet die toekomst eruit? Ben je hoopvol of juist bezorgd? Eén ding is zeker: de wereld ondergaat een grote transformatie en jij bent er bij. Dus laat je verrassen, ga het gesprek aan, word boos, speel mee, laat je inspireren!


De films zijn vanaf 23 november niet meer te bekijken, ook is het niet meer mogelijk in te loggen op je account. Wel kun je nog de livestreams terugkijken en de interactives beleven.


Aluna

ALAN EREIRA // DOCUMENTAIRE //  ENGELS | SPAANS // ENGELS ONDERTITELD //  CO | UK  // 2012 // 122 MIN // GRATIS

Let op: deze film is gratis, je hoeft om deze film te bekijken dus geen credit aan te schaffen.

Vanuit de Colombiaanse bergen luiden de Kogi, de beschermers van de wereld, de noodklok: Aluna, de Aardmoeder, is in gevaar. Zij breken hun gebruikelijke isolement en benaderen Britse documentairemaker Alan Ereira om de Westerse wereld - die zij steevast Jongere Broeder noemen - te waarschuwen dat we onze aarde aan het vernietigen zijn. Wat volgt is een tocht door de natuur waarin de Kogi hun kennis over proberen te dragen aan wetenschappers, voordat het te laat is.


Nagesprek // ENGELS
Why should we assume that western knowledge about nature is superior to the knowledge of Indigenous people everywhere, when they have a much longer tradition of researching, managing and creating nature? Filmmaker and climate justice activist Chihiro Geuzebroek and Genner Llanes Ortiz (Leiden University), researcher of, among other things, Maya culture and knowledge, talk about the importance of Indigenous knowledge and the rights of Indigenous people in the environmental and climate debate. Jasmin Sharif, political theorist and educator, guides the conversation.

Coded Bias

SHALINI KANTAYA // DOCUMENTAIRE // ENGELS // US | CN | UK  // 2020 // 108 MIN

Coded Bias is een indringende, actuele documentaire over een onverwachts pijnlijk gevolg van onze moderne technologie. Tijdens haar werk aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, komt mediaonderzoeker Joy Buolamwini erachter dat gezichtsherkenningssoftware moeite heeft haar gezicht te herkennen. De reden? Haar huidskleur. Ze start een onderzoek naar de impliciete vooroordelen in kunstmatige intelligentie en ontdekt dat veel algoritmes, die vooral door witte mannen gemaakt worden, anders - of niet - reageren op mensen die dit niet zijn. Samen met andere vrouwen strijdt Joy voor rechtvaardigheid in de geautomatiseerde samenleving van vandaag.


Nagesprek
Hoe zit het met racistische algoritmes in Nederland en de rest van Europa? Wat kunnen we doen tegen schadelijk gebruik? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid wanneer kunstmatige intelligentie discrimineert? Hoe zorgen we dat we democratische controle houden over dit soort technologie? Juriste en filosofe Nathalie Smuha (KU Leuven), gespecialiseerd in AI, recht en ethiek, en Zawdie Sandvliet, docent Afro-Nederlandse Studies, gaan in op deze vragen en de wetgeving die op Europees niveau in de maak is. Bahram Sadeghi legt hen de vragen voor.


Podcast 

Project Wiaspora made a special podcast episode inspired by Coded Bias. Listen here to a conversation on the coloniality of algorithms.




Das Forum

MARCUS VETTER // DOCUMENTAIRE // ENGELS | DUITS // ENGELSE ONDERTITELING // DE // 2019 // 96 MIN 

Een uniek kijkje achter de schermen van het World Economic Forum (WEF). Elk jaar reizen kopstukken uit de internationale politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld naar het Zwitserse dorp Davos voor deze bijeenkomst. In Das Forum volgen we de 81-jarige oprichter en econoom Klaus Schwab in zijn missie om de wereld te verbeteren door middel van dialoog. Nooit eerder in de 50-jarige geschiedenis van het Forum had een onafhankelijke cameraploeg toegang tot deze enorme conferentie. Kan de wereld daadwerkelijk gered worden door enkel en alleen met elkaar in gesprek te blijven?

Nieuwsgierig naar verdieping? Bekijk de livestream Talk: Een goede dialoog voeren hier terug.

Henry Glassie: Field Work

PAT COLLINS // DOCUMENTAIRE // ENGELS | PORTUGEES // ENGELS ONDERTITELD // IE // 2019 // 125 MIN 

Deze prachtige, meditatieve documentaire over folkloristische kunst toont hypnotiserende beelden van de uitvoering van traditionele ambachten, zoals pottenbakken en houtbewerking. Klinkt dat saai? Dat is het allerminst. Volg zo het voorbeeld van de Amerikaanse antropoloog Henry Glassie, die de afgelopen 50 jaar de verschillende volksculturen op deze manier bestudeerde. Glassie nodigt je uit om met hem een ​​reis te maken over de wereld, volkskunsten te observeren en te zien wat we daarvan kunnen leren.


Nagesprek // ENGELS
After the film, enjoy a conversation with director Pat Collins and folklorist Henry Glassie himself. They talk about the process of making the film and the profession of field work. Gaetana Ferla moderates the conversation.






Hunting for Hedonia

PERNILLE ROSE GRONKJAER // DOCUMENTAIRE // DUITS | ENGELS // ENGELS ONDERTITELD // DK | BR | DE | US | UK // 2019 // 107 MIN 

De jaren ‘60: Robert Heath is één van de meest gerenommeerde neurologen ter wereld. In zijn onderzoek naar diepe hersenstimulatie werden elektroden in het brein gebruikt om gevoelens van geluk te stimuleren en negatieve emoties te onderdrukken. Zijn methodes bleken echter te controversieel en betekende het einde van zijn reputatie. Decennia later, nu psychologische problemen als depressies en angststoornissen steeds vaker voorkomen, onderzoeken wetenschappers opnieuw de mogelijkheden van deep brain stimulation. Succes wordt geboekt, maar oude ethische dilemma’s keren terug als een geest uit het verleden. Zijn draadjes in onze hersenen de sleutel tot geluk in de toekomst?


Nagesprek
Hoe werkt diepe hersenstimulatie? Wat gebeurt er tijdens zo’n operatie? En hoe ontwikkelt deze techniek steeds verder - ook in Nijmegen? Wetenschapsjournalist Esther Thole gaat in gesprek met neurochirurg in opleiding Martin Geerlings (Radboudumc) over Deep Brain Stimulation.

Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Kijk de livestream Talk: De dilemma's van diepe hersenstimulatie hier terug.

Picture a Scientist

IAN CHENEY | SHARON SHATTUCK // DOCUMENTAIRE // ENGELS // US // 2020 // 104 MIN 

Beeld je een wetenschapper in. Wie zie je voor je? Grote kans dat je niet aan een vrouw denkt. Een belangrijke reden hiervoor is dat vrouwen vaak niet dezelfde kansen krijgen als hun mannelijke collega's in de wetenschap. In Picture a Scientist volgen we drie wetenschappers die te maken hebben met seksisme, intimidatie en systematische discriminatie in het academische veld. Tegen de stroom in en vanuit grote liefde voor het vak maken deze vrouwen zich sterk om de wetenschapscultuur radicaal te veranderen en verbeteren.


Nagesprek
Waarom denken veel mensen aan een witte man als ze een wetenschapper voor zich zien? Iedereen heeft vooroordelen, of denkt wel eens in hokjes. Hoe komt het eigenlijk dat we zulke hardnekkige stereotypen van bepaalde beroepen in ons hoofd hebben? Hoe ontstaan ​​dit soort beelden, en hoe beïnvloeden deze ons gedrag? Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) leert ons over stereotypen, impliciete bias, en hoe wij iets aan onze eigen vooroordelen kunnen veranderen. Sanne Koevoets (Vrije Universiteit Amsterdam) legt haar de vragen voor.

Spaceship Earth

MATT WOLF // DOCUMENTAIRE // ENGELS // NEDERLANDS ONDERTITELD // US // 2020 // 140 MIN

In 1991 werd door een samenwerking tussen een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers de Biosphere 2 mogelijk gemaakt: een futuristisch bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten. Deze documentaire neemt je mee door de ontwikkeling van het bizarre project dat voor veel controversie zorgde, maar met oog op de klimaatidealen van dertig jaar later ook vooruitstrevend lijkt te zijn. Is het echter ecologisch activisme of gewoon puur entertainment?


Nagesprek
Nederlandse wetenschapper Joost van Haren (The University of Arizona) was vijftien jaar geleden al betrokken bij het onderzoek in de BioSphere 2. Vandaag de dag gebruikt hij de biodome nog steeds. De gecreëerde ecosystemen bieden namelijk een uitstekende laboratorium om te testen welke impact klimaatverandering heeft op het regenwoud. Wetenschapsjournalist Anne van Kessel gaat met hem in gesprek: Welke kennis heeft de Biosphere2 destijds opgeleverd? Wat leert hij nu over klimaatverandering? En hoe kunnen we deze kennis inzetten om de aarde te redden?



Tension Structures

ADRIAN DUNCAN | FEARGAL WARD // DOCUMENTAIRE // ENGELS // ENGELS ONDERTITELD // FR // 2019 // 72 MIN 

Een internationale reis leidt een ingenieur langs verschillende unieke bouwwerken uit het recente en verre verleden, waarvan het wonderbaarlijk lijkt dat ze overeind blijven staan. Zo komt hij meer te weten over de complexe, wiskundige methodes die nodig zijn om ervoor te zorgen dat deze ambitieuze constructies niet ineenstorten. Op poëtische wijze legt hij verbanden tussen de spanningskrachten in de gebouwen en de maatschappij. Tension Structures is een bijzondere visuele ervaring waardoor je opnieuw onze gebouwen gaat waarderen.


Nagesprek // ENGELS
Who says that engineering cannot be philosophical? InScience Talks programmer Kiki Kolman interviews Adrian Duncan, codirector of the film, about engineering, public space, and the visual and philosophical choices that were made in the filmmaking process.

The Trouble with Nature

ILLUM JACOBI // FICTIE // ENGELS // DK // 2020// 114 MIN

Ben je wel eens overweldigd door de onbevattelijke en woeste schoonheid van de natuur? De filosoof Edmund Burke niet. Toch schreef hij in de achttiende eeuw, op jonge leeftijd, een invloedrijk essay over het Sublieme van de natuur. In deze komische fictiefilm besluit Burke, inmiddels in een diepe midlifecrisis, een vervolg te schrijven op zijn essay. Hij trekt de Alpen in om de natuur in al haar grootsheid te ervaren. Er is alleen één probleem: Burke komt er al snel achter dat leven in de open natuur echt niet zijn ding is…

Nagesprek
Overweldigend, angstaanjagend en verschrikkelijk: zo beschreef de filosoof Edmund Burke het ‘sublieme’ in het midden van de 18e eeuw. Laura Stoop, docent kunstfilosofie en esthetica, gaat in haar lezing in op de filosofie van Burke en vertelt – aan de hand van beelden uit de film - hoe zijn visie op het sublieme terug te zien is in de kunst.

Let op: Deze film kan uitverkopen. Wees er snel bij!

Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Kijk de livestream Talk: Filosofie van mens en natuur hier terug. 

Shorts: Big Stories Behind Small Matters

5 KORTE FILMS // DOCUMENTAIRES // 115 MIN 

Wie had kunnen denken dat een virus dat enkel microscopisch zichtbaar is, onze levens zo overhoop had kunnen halen? Het is ons dit jaar pijnlijk duidelijk geworden dat het formaat van iets de impact niet verraadt. In deze verzameling korte films kijken we samen met wetenschappers naar kleine levensvormen van elementen die - ondanks hun formaat - enorme waarde kunnen hebben. Of het nu gaat om insecten, korstmos, kwallen, naakte molratten of elementaire deeltjes: hun ware grootsheid wordt hier pas echt voelbaar gemaakt.


Nagesprek // ENGELS
Two directors tell us about their short films about (small) life. How does one make a poetic film about tiny life forms? Marleine van der Werf introduces her film All We Are that shows how we are all made up of the same building blocks. Maria Clinton tells us about The Love Bug sand how she captured the life work of two retired entomologists: a unique collection of more than one million stuffed insects. InScience's film programmer Rob van den Bergh interviews both filmmakers.

Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Kijk de livestream Talk: Klein maar fijn hier terug.

Shorts: All we are

JULIA VAN ETTEN | MARLEINE VAN DER WERF // KORTE FILM // ENGELS // NL | US // 2020 // 3 MIN

Een poëtische reflectie op hoe we allemaal in essentie dezelfde afkomst hebben. We zien verschillende levensvormen van verschillende grootten en met verschillende complexiteiten evolueren, maar hoe anders al deze wezens ook worden, de oorsprong van organismen blijft altijd hetzelfde.

Shorts: Lifespan

JULIETTE MARTINEAU // DOCUMENTAIRE // ENGELS | FRANS // UK // 2020 // 22 MIN 

De vraag of we eeuwig leven zouden kunnen bereiken is al eeuwenoud en mensen onderzoeken dit op de meest onverwachte plaatsen. In Lifespan volgen we die wetenschappers die ieder een dier bestuderen die de sleutel zou kunnen hebben tot onsterfelijkheid. Hoe kunnen naakte molratten, fruitvliegjes en hydra’s ons leren hoe we ouder worden kunnen uitstellen?

Shorts: Lichen

LISA JACKSON // DOCUMENTAIRE | KORTE FILM // ENGELS // CA // 2019// 11 MIN 

Maak kennis met Trevor Goward, een lichonoloog. Dit houdt in dat hij korstmossen bestudeert. In deze documentaire kijken we met hem mee naar de bijzondere korstmossen, ongewone levensvormen die tegelijkertijd individueel leven en altijd een samenleving vormen. Dit leidt ertoe dat Goward niet alleen filosofeert over de wezens die hij bestudeert, maar in het verlengde over het leven zelf.

Shorts: Chasing Ghosts

ERIC BENDICK // DOCUMENTAIRE // ENGELS // US // 2019 // 15 MIN 

Een poëtische reflectie op hoe we allemaal in essentie dezelfde afkomst hebben. We zien verschillende levensvormen van verschillende grootten en met verschillende complexiteiten evolueren, maar hoe anders al deze wezens ook worden, de oorsprong van organismen blijft altijd hetzelfde.

Shorts: The Love Bugs

ALLISON OTTO | MARIA CLINTON // DOCUMENTAIRE // ENGELS // US // 2019 // 33 MIN 

Het koppel Charlie en Lois O'Brien hebben meer dan zestig jaar als entomologen gewerkt aan hun bijzondere collectie van insecten, inclusief zeldzame exemplaren. Nu bij Charlie Parkinson is vastgesteld komt het echtpaar voor een moeilijke keuze te staan: moeten ze hun enorme collectie van meer dan een miljoen insecten verkopen aan een onderzoekscentrum of toch zelf blijven onderhouden? Een hartverwarmende film over een wetenschappelijke passie.

HOME             FAQ            Algemene voorwaarden            Privacy statement

LIVESTREAMS            INTERACTIVES

^